NEWS

Engeguem una comissió de gènere a La Central del Circ

La Central
2023

Les trobades són obertes a totes les usuàries i es faran cada primer dimarts de mes

La primera trobada tindrà lloc l’11 d’abril, a les 13h

Ni el sector del circ ni La Central del Circ són exempts de la viiolència masclista. L’any 2020, des de La Central del Circ, i amb el suport de la comissió ètica de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), es va crear un grup de treball per lluitar contra la violència de gènere en el sector del circ.

La primera acció del grup va ser l’obertura d’una bústia de recollida de denúncies per violència de gènere amb l’objectiu de dimensionar i donar resposta a aquestes situacions, en la mesura que fos possible. La bústia es va fer accessible a qualsevol persona relacionada amb La Central del Circ.

Seguint aquesta estela, l’any 2021 l’APCC va engegar un procés de creació d’una guia per a l’abordatge d’agressions i situacions de violència de gènere dins l’àmbit del circ català i va articular una nova bústia i un protocol propi. Amb aquestes accions es vol comptar amb una metodologia i eines per prevenir, identificar i donar resposta a les reclamacions i denúncies presentades com a situacions d’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe, assetjament per raó de gènere i assetjament moral.

Podeu consultar al web de l’APCC des de setembre de 2022:

• Consulta el Protocol de l’APCC.
• Consulta la Guia o Protocol Marc per a l’elaboració d’un protocol per a l’abordatge de les violències sexuals a les entitats i organitzacions.

Fa uns mesos des de La Central es va decidir crear una comissió de gènere per pensar quines són les mesures i accions que volem dur a terme per crear un espai lliure d’agressions i fomentar la igualtat, el respecte i la no-violència. Ara la comissió s’obre a totes les usuàries que hi vulguin participar. Es tracta de crear un espai de reflexió, aprenentatge i canvi conjunt. Les trobades es faran cada primer dimarts de mes, a les 13h. A continuació definim la missió i els principals objectius de la comissió.

MISSIÓ
Treballar per a un canvi de cultura a la Central del Circ per tal que esdevingui un espai lliure de violències masclistes, així com treballar per la no discriminació per motius d’orientació sexual, estètica, origen, capacitistes, raça, classe i/o religió.

OBJECTIUS GENERALS 
Impulsar un canvi de cultura antimasclista a La Central del Circ.
Generar un espai de reflexió sobre qüestions de gènere i violències fruit del sistema cisheteropatriarcal.
Treballar per a una millor convivència entre usuàries a La Central del Circ.
Repensar formes de producció que fugin de les lògiques masclistes.

OBJECTIUS ESPECÍFICS
– Formar un grup de treball format per usuàries i membres de l’oficina tècnica.
– Recollir les violències que tenen lloc a l’equipament.
– Proposar accions i organitzar activitats per a fomentar aquest canvi de cultura.
– Analitzar les activitats que tenen lloc a La Central del Circ amb perspectiva de gènere.
– Alertar l’equip tècnic si es detecten conductes no acceptades per l’equipament per part de les persones que hi conviuen: usuàries, treballadores, persones contractades, proveïdors…
– Revisar la comunicació de l’equipament.
– Repensar les divisions espaials de l’equipament en termes no binaris així com la seva senyalèctica.
– Estudiar la creació d’un protocol d’actuació davant les possibles violències.

BÚSTIA DE DENÚNCIES
Actualment, i fins que La Central del Circ no disposi del seu propi protocol, les denúncies i queixes es vehiculen a través de la bústia habilitada per l’APCC:

• Si vols presentar una queixa, escriu a bustiacontravm@apcc.cat
• Si vols presentar una denúncia, descarrega’t el formulari i envia’l a bustiacontravm@apcc.cat

NEWS