NOTÍCIES

“Obrir dicotomies” – Lab de Labs #4 a la Fabra i Coats

Creació comunitaria
2023

El passat 13 de setembre va tenir lloc la quarta sessió del LabdeLabs a la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació, una sèrie de laboratoris que donen continuïtat al treball del grup motor de “Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques”, un programa de recerca al voltant de la creació artística comunitària en el qual participen quatre Fàbriques de Creació de Barcelona (Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ, Graner, centre de creació de dansa i arts vives i Fabra i Coats).

En aquesta sessió, es va explorar la pregunta “Què ens passa i com obrim dicotomies?”. Es tracta d’una qüestió que travessa les pràctiques de creació que s’impulsen des d’una mirada comunitària.

Partint de l’acompanyament de la investigadora Caro Novella, la sessió va explorar des del moviment els models de biotensegritat com a metàfora encarnada per explorar les tensions i les forces que sostenen els projectes com a sistema. L’exploració des del moviment ha permès aprofundir en les tensions que creuen els laboratoris que s’estan duent a terme a cada fàbrica de creació i, a la vegada, identificar aquelles preguntes que el projecte obre de cara a la projecció de nous processos de creació que posin al centre les pràctiques artístiques, les comunitats i els territoris.

Qüestions que tenen a veure amb l’escolta com a capacitat d’adaptació constant, la importància d’ajustar els desitjos als recursos materials, la possibilitat d’obrir processos d’exploració que no requereixen una peça final, o entendre el procés de creació com un procés de construcció d’imaginaris compartits, maneres de fer i creació de comunitats heterogènies.

NOTÍCIES