NOTÍCIES

La Central del Circ participa a la Biennal de Pensament, juntament amb altres fàbriques de creació

Creació comunitaria
2022

Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques és un programa de recerca al voltant de la creació artística comunitària en el qual participen quatre Fàbriques de Creació de Barcelona. Des de 2021, l’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i El Graner duen a terme laboratoris de creació protagonitzats pel veïnat dels seus territoris immediats i artistes professionals vinculats als equipaments. El 2022 s’hi ha afegit la Fabra i Coats.

És un projecte que vol repensar la idea de territori com a lloc comú i transitar per nous contextos relacionals des de la pràctica cultural entesa més enllà del bé de consum. Amb aquest projecte assumim la necessitat de reflexionar col·lectivament sobre quin tipus de cultura generem als barris. Entenent aquesta necessitat des d’una bidireccionalitat de l’acció, volem reflexionar sobre quines estratègies despleguem per apropar-nos als territoris i el veïnat, i com construïm espais d’intercanvi de sabers horitzontals i emancipadors.

Havent-se iniciat amb unes jornades a la Biennal de Pensament 2020, enguany el projecte torna a obrir-se a la ciutat amb aquesta jornada, que tindrà lloc el dissabte 15 (de 10h a 15h) d’octubre a la Fabra i Coats, en la qual s’exposarà el seu recorregut durant els darrers dos anys i s’oferiran experiències participatives vinculades a la creació artística comunitària.

Places limitades amb inscripción prèvia (fins el 12 d’octubre) mitjançant correu electrònic a fabraicoats@bcn.cat, indicant:

  • Nom i cognoms de les persones que volen inscriure’s
  • Experiència en la qual es preferiria participar (A, B, C o D) en la franja horària d’11:00 a 13:00.

Programa

10:00 – 11:00 Benvinguda i ponència a càrrec de Dianelis Diéguez, investigadora que ha acompanyat el projecte durant els darrers dos anys.

11:00 – 13:00 Experiències participatives simultànies proposades pels equips de cada fàbrica:

A) Ateneu Popular 9 Barris

Com ens posem en joc en la creació comunitària?

Deixa el mòbil en mode avió dins una capsa i endisa’t en el GLOBALAGAN: un espai fresc, lúdic i íntim que ens convida a l’apertura i la presència. Un joc de trobada entre desconeguts per mitjà de globus, preguntes, reptes i una missió que caldrà resoldre col·lectivament.

Dinamitza: Sally Eden

B) La Central del Circ

Com fer visibles els vincles que ens uneixen en una situació de risc i negociació col·lectiva?

Activarem un espai per a la reflexió conscient i col·lectiva entorn la vulnerabilitat, l’afectació, els límits, el risc i les relacions de poder que s’esdevenen entre els cossos. La força performativa d’aquesta trobada obre el sentit dels cossos creant una estructura viva a partir d’una experiència compartida.

Dinamitza: Elena Zanzu

C) El Graner

Territoris del llenguatge: una partitura col·lectiva de gestos i veu

En aquest taller indagarem com la noció de territori és travessada pel llenguatge. Mitjançant la paraula i l’oralitat, el gest i el silenci, tractarem de rastrejar com les coses dites i no dites creen els espais socials.

Mitjançant pràctiques artístiques que posin en marxa la veu i el gest, el llenguatge oral i el coreogràfic, generarem un arxiu de verbs, un catàleg d’accions representatives d’una memòria comuna. A partir d’aquí, analitzarem com aquesta constel·lació de paraules i moviments dona pas a la composició d’una partitura col·lectiva.

Dinamitza: João Lima

D) Fabra i Coats

Com esdevenir un nosaltres?

Deadlines & Dragons és un joc de rol sobre la relació entre pràctiques artístiques-territoris-comunitats. Un joc per compartir i reflexionar sobre pràctiques culturals i artístiques situades que cerquen l’assoliment del bé comú.

13:00 – 14:00 Posada en comú

14:00 – 15:00 Pica-pica

Web de la Biennal de Pensament

NOTÍCIES