NOTÍCIES

De l’11 al 13 tindran lloc unes jornades de gènere a La Central

Reflexió
2023

Foto: Assaig obert del procés de creació d’Antonia Kuzmanić, de ROOM100 / LA CENTRAL DEL CIRC (octubre 2023)

De l’11 al 13 de desembre tindran lloc unes jornades de gènere a La Central del Circ, amb el suport del programa internacional Speak Out. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la comissió de gènere juntament amb l’equip de La Central del Circ i coordinada per l’artista i investigador Elena Zanzu.

Seran tres dies de formació, reflexió i debat amb l’objectiu d’articular una xarxa d’aprenentatges col·lectius i situats entorn al gènere i la seva transversalitat en el funcionament de totes les activitats que es desenvolupen en la pràctica del circ.

Per assistir, cal fer inscripció prèvia en el següent enllaç.

 

PROGRAMA

Dilluns 11 de desembre

 

De 10h a 14h i de 15h a 17h
Perspectiva de gènere en les arts escèniques, posant el focus en el circ
Workshop a càrrec de Rocío Manzano, de Nus Cooperativa.
Sala: Posada en Escena / Idioma: CAT/ES

L’objectiu general del curs és el de formar els i les professionals del món del circ en perspectiva de gènere, donant a conèixer elements d’anàlisi que puguin ser útils en la tasca que realitzen. Per això aprofundirem en:

  • Introduir-nos en la perspectiva de gènere i els seus conceptes bàsics.
  • Introduir una mirada crítica enel circ  que tingui en compte les construccions culturals que s’elaboren sobre homes i dones en la nostra societat, valorant en quina mesura aquestes es projecten sobre l’escenari.
  • Crear un espai de reflexió entorn a com es veuen representats els rols femenins,  masculins i no binaris en la ficció,.
  • Desnaturalitzar la tradició imposada a dones, diversitats i dissidències sexuals, del paper de subordinació per, des d’allà, iniciar una presa de consciència cap a la transformació.
  • Estudiar els recursos escènics i el seu paper transmissor de creences.
  • Entrenar-nos en la construcció de noves trames i referents femeninstes

 

De 17.15h a 17.30h
Relatoria humorística
Monòleg a càrrec de l’actriu i còmica Vidda Priego.
Sala: Posada en Escena / Idioma: CAT / ES

Vidda Priego (València, 13 d’agost de 1978) és una actriu, còmica, guionista i pedagoga teatral trans no-binària. És autora de diversos monòlegs en els quals utilitza l’humor per a fer pedagogia sobre el no-binarisme.

 


Dimarts 12 de desembre

 

De 10h a 14h
Contra la violència de gènere: protocols i institucions
Taula de treball amb representants de l’Ateneu Popular Nou Barris, L’Escocesa, la Sala Beckett, La Central del Circ i la participació de la xarxa de Fàbriques de Creació, moderada per Esther Blázquez, cap de mediació de La Central del Circ.
Sala: Posada en Escena / Idioma: CAT

Reflexió i debat que ens permeti prendre consciència i identificar les violències que ens travessen de forma estructural i deconstruir les idees que les sustenten. La finalitat d’aquest espai és anar configurant col·lectivament un llenguatge comú, un sòl compartit que permeti aprofundir en el marge de les diferències, així com obrir espais de sensibilització cap a la creació d’altres imaginaris possibles.

 

De 15h a 17h
Violència de gènere a les escoles d’arts escèniques a Catalunya
Taula de reflexió amb Cristina García, del Col·lectiu Nou Cercle i l’Associació de Dones a Escena de Lleida, l’actriu i dramaturga Lara Díez i la investigadora Marta Roqueta, moderada per Núria Juanico, periodista del Diari Ara.
Sala: Posada en Escena / Idioma: CAT / ES

 

De 17.15h a 19.30h
Violència de gènere i escoles de circ: el cas francès.
Taula de reflexió amb format mixte (presencial/online), amb BTC – Balance ton Cirque (online), Typhanie Courteau (online), Rosa Matthis (presencial), moderada per Aurore Dupuy, del Grup Circ i Gènere de CCCirque (Collectif de Chercheur.e.s en Cirque).
Sala: Posada en Escena / Idioma: FR / ES

 


Dimecres 13 de desembre

De 10h a 14h
Cossos fugitivitat de gènere i pràctiques artístiques anticolonials
Workshop a càrrec de iki yos piña narváez, de Periferia Cimarronas.

Taller-conferència d’experimentació cos-epistèmic que té com a objectiu explorar la invenció de la noció de cos dins de la matriu colonial-sexe gènere. Aquest espai de reflexió des del cos invita a recórrer diverses pràctiques artístiques des dels universos escènics que apliquen estratègies de fuga a la invenció corporal i a l’estètica hegemònica occidental i que utilitzen fonaments de crítica a la blancor, estudis decolonials i pensament negre radical.

iki yos piña narváez és cimarrona – fugitiva. caribenyx, escriptorx, performer, dibuixant. Investiga arxius anticolonials i dissidències sexuals, memòries negres del carib i espiritualitats i temps ancestrals. Forma part del col·lectiu Ayllu, la cooperativa Perifèria Cimarrona i el grup experimental de pensament negre radical “in the wake” de l’espai afro. Ha participat en textos: ‘Devuélvavvos el oro’, “no existe sexo sin racialización”, (h)amor trans, Futuro Ancestral, entre otros, entre altres. Les seves creacions formen part de la Col·lecció del Museu Reina Sofia, ha participat en la Biennal de Sidney (2020), La Triennal de les Arts al Brasil (2021) Biennal de Kochi, a l’Índia (2022). Recentment, ha participat en exhibicions com “El territori està intacte”, espai 13 Fundació Miró 2023 (Barcelona). Biennal de Sao Paulo 2023 el Brasil, Anti Futurisme Cimarrón amb el Col·lectiu Ayllu Virreina Centre de la Imatge.

Periferia Cimarronas és un espai d’afectivitat política i d’amor negre. És un projecte d’economia solidària, una cooperativa sostinguda per persones negres, afrodescendents que té la certesa que la cultura és una forma de transformació. Creiem que és viable un espai per a imaginar futurs possibles com a comunitat.

Sala: Posada en Escena / Idioma: ES

 

De 15h a 17h
Gènere i el sector tècnic.
Taula de reflexió amb Sarah Jeneway (rigger), Manoly Rubio Garcia (tècnica de llums), Betty Cau (escenògrafa) i Montserrat Borrego (tècnica de so), moderada per Marieta Rojo, tècnica de llums.
Sala: Posada en Escena / Idioma: CAT / ES

 

De 17.15h a 17.30h
Relatorioa gràfica
A càrrec de l’artista gràfica Fanny Didou.

Presentació dels dibuixos elaborats en viu durant les activitats del dia.
Fanny Didou (ella) És facilidadora gràfica. Va néixer a la Bretanya Francesa i viu a Catalunya des de fa 5 anys. Utilitza el dibuix en viu com a eina per donar suport al diàleg i ajudar a la difusió de converses que importen. És especialista en temes de canvi global, i actualment es troba col·laborant amb el màster GIC Comunicació Feminista de la UAB.
Sala: Posada en Escena / Idioma: ES

 


 

De 17.30h a 19.30h
Aperitiu
Espai informal de trobada.

NOTÍCIES