Antiviolències

L’any 2020, des de La Central del Circ, i amb el suport de la comissió ètica de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), es va crear un grup de treball per lluitar contra la violència de gènere en el sector del circ.

La primera acció del grup va ser l’obertura d’una bústia de recollida de denúncies per violència de gènere amb l’objectiu de dimensionar i donar resposta a aquestes situacions, en la mesura que fos possible. La bústia es va fer accessible a qualsevol persona relacionada amb La Central del Circ.

Seguint aquesta estela, l’any 2021 l’APCC va engegar un procés de creació d’una guia per a l’abordatge d’agressions i situacions de violència de gènere dins l’àmbit del circ català i va articular una nova bústia i un protocol propi. Amb aquestes accions es vol comptar amb una metodologia i eines per prevenir, identificar i donar resposta a les reclamacions i denúncies presentades com a situacions d’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe, assetjament per raó de gènere i assetjament moral.

Aquests documents es poden consultar al web de l’APCC des de setembre de 2022:

• Consulta el Protocol de l’APCC.
• Consulta la Guia o Protocol Marc per a l’elaboració d’un protocol per a l’abordatge de les violències sexuals a les entitats i organitzacions.

Des de La Central ens unim al compromís d’assolir una tolerància zero cap a aquestes formes de violència. El nostre proper pas en aquest procés serà l’elaboració d’un nou grup de treball per pensar conjuntament quines són les mesures i accions que volem dur a terme per crear un espai lliure d’agressions i fomentar la igualtat, el respecte i la no-violència.

Durant aquest període, i fins que La Central del Circ no disposi del seu propi protocol, les denúncies i queixes es vehiculen a través de la bústia habilitada per l’APCC:

• Si vols presentar una queixa, escriu a bustiacontravm@apcc.cat
• Si vols presentar una denuncia, descarrega’t el formulari i envia’l a bustiacontravm@apcc.cat

··················································································

ACTUALITZACIÓ – 1 DE JULIOL DE 2021

Des de La Central del Circ volem explicar els motius que han portat a la cancel·lació de la 10a Trobada de Corda, així com compartir algunes reflexions entorn al tractament mediàtic que aquesta setmana s’ha fet dels casos d’assetjament sexual en el món del circ que s’han fet públics aquesta setmana. Després d’uns mesos de treball intern al voltant de les violències de gènere, ens sentim avui obligades a explicar com hem funcionat.

Aquí podeu llegir el comunicat entorn del tractament mediàtic dels casos de violència de gènere al sector del circ i l’anul·lació de la 10a Trobada de Corda de La Central del Circ.