Grup de treball antiviolències masclistes

L’any 2020, des de La Central del Circ, i amb el suport de la comissió ètica de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), es va crear un grup de treball per lluitar contra la violència masclista en el sector del circ. Les agressions d’aquest tipus són un problema sistèmic de la societat cisheteropatriarcal en la qual vivim i el sector de les arts del circ no n’és exempt. 

Volem entrenar, crear i treballar en espais lliures d’agressions masclistes i per això ens hem organitzat per a poder escoltar i donar suport a totes aquelles persones afectades per aquestes violències dins el nostre àmbit professional des d’una perspectiva feminista.

La primera acció del grup va ser l’obertura d’una bústia de recollida de denúncies per violència masclista i de gènere per a poder dimensionar i donar resposta en la mesura del possible a aquest tipus de casos en aquest equipament. La bústia està accessible a l’enllaç que es presenta a continuació i en pot fer ús qualsevol persona relacionada amb La Central del Circ o que hagi patit violència masclista per part d’una persona relacionada amb aquest equipament.   

Mitjançant la recollida de testimonis, s’està treballant en dos objectius: oferir un primer suport a les persones víctimes de violències masclista dins el sector que així ho sol·licitin,  i de l’altra, dotar a la comunitat del circ de recursos per detectar i lluitar contra la violència masclista en aquest sector. Esperem que, documentant de forma anònima aquestes agressions puguem traçar un camí per una acció més col·lectiva contra la violència masclista al sector del circ a Catalunya. 

El següent pas en aquest procés serà l’elaboració d’un Protocol d’Actuació contra les Violències de Gènere que espera veure la llum el darrer trimestre del 2022. 

Actualment i de manera transitòria fins a l’aprovació del nou protocol per casos de violència de gènere de La Central, el grup de treball està conformat per artistes i gestores del sector: Elena Zanzu, Ione Hermosa i Paula Vallejo. Per posar-se en contacte amb el grup caldrà escriure un correu a: antiviolencies@lacentraldelcirc.cat

 

/// Accedeix a la bústia antiviolències de gènere ///

··················································································

ACTUALITZACIÓ – 1 DE JULIOL DE 2021

Des de La Central del Circ volem explicar els motius que han portat a la cancel·lació de la 10a Trobada de Corda, així com compartir algunes reflexions entorn al tractament mediàtic que aquesta setmana s’ha fet dels casos d’assetjament sexual en el món del circ que s’han fet públics aquesta setmana. Després d’uns mesos de treball intern al voltant de les violències de gènere, ens sentim avui obligades a explicar com hem funcionat.

Aquí podeu llegir el comunicat entorn del tractament mediàtic dels casos de violència de gènere al sector del circ i l’anul·lació de la 10a Trobada de Corda de La Central del Circ.