NOTÍCIES

“El collage de la revetlla” – Lab de Labs #3 al Graner, en el marc del Boombeta

Creació comunitaria
2023

El passat 8 de juliol va tenir lloc al Graner el 3r LabdeLabs, el context de laboratoris que donen continuïtat al treball del grup motor del projecte col·lectiu Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques, un programa de recerca al voltant de la creació artística comunitària en el qual participen quatre Fàbriques de Creació de Barcelona (Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ, Graner, centre de creació de dansa i arts vives i Fabra i Coats: fàbrica de creació, que s’hi va incorporar a partir del 2022).

A cada edició del projecte, les fàbriques proposen un laboratori de creació o participació en el seu propi espai, adreçat a les seves comunitats més properes i, en paral·lel, el grup motor del projecte treballa per generar un context de reflexió teòric-pràctic al voltant del treball comunitari. Aquest treball d’investigació col·lectiva té alguns moments d’obertura i de trobada entre tothom que participa al projecte, més enllà del grup motor (participants dels laboratoris, institucions que l’impulsen, equips dels espais…). En aquest context, i amb l’acompanyament a tots els Labs de Labs de Caro Novella, el Graner va acollir la sessió 3 i va fer-la dialogar amb el seu cicle d’activitats Boombeta i amb una mostra del laboratori participatiu que ha estat obrint al barri de La Marina durant la primavera-estiu d’enguany.

La jornada va comptar amb la presència de veïnes, tècniques, artistes i representants institucionasl que formen part del projecte i que van participar de diferents propostes artistiques dissenyades per a la reflexió social. Encara sota els efectes del solstici d’estiu, la jornada va pendre forma de revetlla. La revetlla es torna un ritual col.lectiu en sincronia amb els canvis d’estació i els cicles vitals dels barris i pobles. Un espai de creació i renovació d’intencions i de vincles. Un compromís amb el territori i la comunitat. Una festa.

LA proposta va combinar el ball social i el collage comunitari  en una jornada de creació-investigació que va acabar en un vermut i molta gresca.  En aquest marc, vam comptar amb els col.lectius d’artistes Los Informalls i Amor de Primas, que van facilitar una catarsi de moviment i un collage de banderoles, respectivament.

Precisament Los Informalls han estat els encarregats de dur a terme Les Bacanals, el laboratori participatiu que el centre ha impulsat durant la primavera-estiu 23, en el marc de Territori(s), Comunita(s) i Pràctiques artístiques.

Los Informalls van iniciar la jornada amb una pràctica per activar el cos i l’esperit. Partint de la idea que si totes posem un granet de la nostra festa interior al pot del comú la festa es contagia, Los Informalls ens van guiar per crear un afecte alegre, una energia rebossant al ritme d’una playlist de luxe, del millor estil ‘verbeneru’. Tot seguit, Amor de Primas van portar-nos cap al terreny de les arts plàstiques comunitaàries, i transposant principis de justícia transformativa, ens convidaren a mouren’s des de conflictes veinals, a localitzar els territoris que ens nodreixen, a compartir moments de transformacio viscuts als laboratoris de cada barri i, finalment, a reflexionar sobre els rastres que deixarem, o que ens agradaria deixar per a futures generacions de laboratoris comunitaris. Rastres que siguin – no materials acumulats- recursos i tècniques, eines de pensament i pràctica útils per a futures edicions del projecte.

Aquestes preguntes articularen les taules al voltant de les quals grans i petits, artistes, veïnes i tècniques vam crear banderoles per decorar l’espai de la revetlla. La festa es va cloure amb una penjada de banderoles i un vermut – un darrer moment per connectar i petar la xerrada- compartint les impressions sobre la jornada i acomiadant-nos abans de les vacances d’estiu; la propera sessió a serà al setembre.

Fotografies de Ricard Novella

NOTÍCIES