Història

El projecte de La Central del Circ neix, l’any 2008, de la confluència de tres voluntats:

Des dels seus inicis, l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), va posar en evidència la necessitat de generar espais on poder entrenar, assajar, crear i formar-se en les condicions necessàries: alçades, material tècnic i de seguretat i personal amb els coneixements adequats per poder acompanyar la seva feina.

En aquells moments, l’Institut de Cultura de Barcelona va posar en marxa la xarxa de Fàbriques de Creació com a estratègia per a donar resposta a la manca d’espais de treball per artistes i creadors/es. L’any 2007 La Central entra a formar-ne part, fent palesa la voluntat per part de l’Ajuntament de Barcelona de reconèixer el circ com una de les arts estratègiques de la ciutat.

Al mateix temps, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dels darrers anys ha establert un compromís amb el sector del circ posant en marxa el Pla Integral de Circ, per pal·liar l’oblit institucional envers aquesta art escènica. A través del Pla Integral del Circ el Departament ha dotat La Central del Circ d’un marc estable (conveni) perquè continuï oferint recursos als creadors/es durant els processos de creació i producció dels espectacles: espais, material, tècnics, acompanyament, vivers de gestió, recursos econòmics, etc.

Nascuda al 2008, La Central del Circ va iniciar la seva trajectòria en una carpa i al 2011 es va traslladar a les instal·lacions actuals. En aquest temps, ha viscut un procés de creixement mantingut, augmentant contínuament el nombre d’artistes i de públic que es beneficien dels serveis que ofereix i constituint-se com un referent del sector, tan a nivell local com internacional, sent un dels pocs espais a Europa amb les condicions adequades per a la pràctica de gairebé totes les disciplines circenses.