NEWS

Inscripcions obertes per la trobada formativa ‘Mediació Artística’, dins el Circuit d’Acompanyament 360º

Formation and Accompaniment
2025

Foto: Dani Hernández

S’obren les inscripcions per la trobada formativa ‘Mediació Artística’, dins el Programa de Transmissió de Coneixement i Professionalització, de la mesura ‘Circuit d’Acompanyament 360º’ (Pla d’Impuls del Circ 2023-2026), que La Central del Circ lidera juntament amb el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel.

La 1a trobada formativa d’aquesta 2a edició del programa tindrà lloc el 3 de març, de 10h a 17h, a La Central del Circ.

La mediació artística és un tema del qual sentim parlar constantment. De fet, a les artistes i companyies se’ls demana molt sovint proposar “activitats de mediació” en els projectes que presenten a subvencions o residències. Però què és exactament la mediació artística? En què consisteix i què engloba? I per què se’n parla cada cop més? 

Abordarem aquestes qüestions en una jornada en tres blocs, en un recorregut per la teoria, les referències i la pràctica. 

PROGRAMA

Matí: la mediació artística: intent de definició i exemples de projectes

  • 10h-12h: Marc conceptual i programes de foment de la mediació artística, amb Thomas Louvat, gestor cultural i director de teatre. Després d’uns anys al capdavant d’una companyia de teatre a Grenoble (França), es va instal·lar el 2003 a Barcelona on ha desenvolupat durant 10 anys el projecte TeatroDENTRO, pràctiques artístiques a la presó. Des de l’any 2017 és part de l’equip coordinador de Caixa d’Eines-Pla de Barris. En paral·lel, segueix desenvolupant la seva recerca teatral i la creació comunitària com a director artístic de Vulnus, una associació artística que vincula de manera transversal els eixos de creació, pensament i territori des de la interdisciplinarietat.
  • 12h30-14h Com es tradueix en projectes? Amb Lali Álvarez, autora, directora d’escena, creadora de projectes d’art amb la comunitat, poeta i docent. Centra el seu treball en el documental o la creació artística inspirada en la realitat, el treball en espais escènics no convencionals, la investigació de les possibilitats que hi ha en la relació amb l’espectador i la creació comunitària amb un enfocament transversal a la recerca d’una cultura sostenible. Les seves obres, com ara Ragazzo, Barcelona (contra la paret) o LIFE (de cómo los árboles nos salvaron la vida) s’han estrenat en teatres com el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya i l’Antic Teatre o en festivals com el Festival Grec, el Temporada Alta o FiraTàrrega. Ha dirigit nombrosos processos de creació comunitària, entre els quals The Unfinished Human Manifesto o Assemblea Catex-Felipa-Nosaltres. És professora d’actors a l’Escola Superior d’Art Dramàtic EÒLIA de Barcelona, i també imparteix cursos i tallers. 

Tarda: la mediació artística, abordatge pràctic 

  • 15h-16.30h: Proposta de mediació en clau de circ, amb la Companyia de circ “eia” (Frana Lissia, Celso Pereira i/o José Luis Redondo). Creada el 2009, la Companyia de Circ “eia” proposa creacions basades en un circ humà, capaç d’evocar la complexitat de les relacions humanes des del seu primer espectacle, Capas. Francesca Lissia i Celso Pereira, cofundadors i codirectors de la companyia, són els creadors d’Espera i, juntament amb José Luis Redondo, de La Pedra de Fusta. Tots dos espectacles estan pensats per a espais no convencionals i conviden el públic, amb tacte i delicadesa, a ser-ne part. Ens proposaran una experiència de mediació basada en la seva manera d’abordar l’espai escènic i les relacions entre les persones.
  • 16.30h-17.30h: Tancament de la jornada.
NEWS