NEWS

Artistes i companyies seleccionades pels laboratoris de creació del Circuit d’Acompanyament 360º

Formation and Accompaniment
2025

Les artistes seleccionades per participar en els laboratoris de creació del Circuit d’Acompanyament 360º durant aquest 2025 són:

  • Cia. Maragda Indurain i Maria Estela, amb el projecte FLOAT
Maria Estela i Maragda Indurain van iniciar la seva col·laboració artística l’any 2015 a l’Escola de Dansa Madó de Vilassar de Mar. Des de la seva primera creació conjunta el 2017, han construït una sòlida aliança com a intèrprets-creadores i amigues, ara juntes combinant les seves formacions en circ, dansa i teatre. Juntament amb músics, generen una escena híbrida on el cos, el moviment i el llenguatge visual i sonor exploren els límits entre el quotidià i el màgic, oferint una visió fresca i una clara projecció de futur a Catalunya.
FLOAT (títol provisional) és una creació escènica híbrida de carrer de petit format que fusiona circ, dansa, teatre i música en l’espai públic, a partir del concepte de la Llar com a idea social utòpica inacabada. L’obra convida l’espectador a un univers domèstic canviant d’històries entrellaçades, on la seguretat i la delicadesa de la infantesa s’entrellacen amb elements crus, absurds, primaris i un inquietant color vermell. Desimboltura i desig, rebel·lia i innocència alhora que una gran força en dues dones que creuen el carrer abraçades en una recerca compartida.
  • Companyia Solca, amb el projecte Malabaristes del semàfor

Solca és una companyia fundada el 2018 per Jordi Solanell i Alex Cabrer, que fusiona circ i tecnologies audiovisuals. El 2023 van estrenar A Hang Up, un espectacle que reflexiona sobre el cos en el circ i la interacció amb les tecnologies, abordant temes com la hiperestimulació i el rendiment.

Actualment, la companyia desenvolupa un projecte centrat en els malabaristes de semàfors de Barcelona, explorant la marginalitat, la identitat i l’exclusió en els “no-llocs” urbans. A través d’aquesta investigació, busquen donar visibilitat a aquests artistes, reflexionar sobre la resiliència i fomentar un diàleg social inclusiu.

  • Maria de la Parra, amb el projecte Suspendida

Maria de la Parra és integradora social, artista escènica emergent i docent amb formació en arts circenses a Carampa (Madrid) i al Laboratori d’Investigació en Aeris. Combina la seva trajectòria artística amb el compromís social, destacant la seva tasca com a educadora a la Fundació Surt, a la casa d’acollida per a supervivents de violència de gènere. El 2023 cofundà la companyia Las Barbudas i actualment treballa en la seva primera creació en solitari, Suspendida.

Suspendida (títol provisional) explora la dualitat entre la paràlisi emocional i la frenètica activitat mental a través del llenguatge del circ. El títol simbolitza tres accepcions: interrupció vital pel trauma, sensació d’invalidesa i la idea física d’estar penjada. L’obra reflecteix la complexitat del procés de sanació, combinant vulnerabilitat, incomprensió i força.

  • Marine de Grandmaison (Ni l’Un Ni l’Autre’), amb el projecte Dérobée

Marine és artista de circ especialitzada en roda Cyr i equilibri sobre mans, amb formació al CNAC, l’escola de circ de Barcelona i el curs intensiu de creació a DOCH/SKH (Estocolm). Cofundadora de la companyia Ni l’Un Ni l’Autre, ha creat espectacles com Joséphine i, actualment, desenvolupa un número en solitari. A més, treballa en producció i difusió per a la seva companyia i altres projectes, i coorganitza el festival La Besse en Cirque.

Dérobée és una peça breu on la roda Cyr substitueix les paraules per expressar fragilitat i sensibilitat. Amb un vestit suspès com a metàfora dels somnis i desitjos, l’obra convida a explorar la solitud, la imaginació i les il·lusions.

  • Néstor Salvador (Miu Miu Circ), amb el projecte Rat Penat… On ha anat?

Néstor Salvador és un artista circense dinàmic amb experiència en teatre, murgues i circ. Cofundador de Miu Miu Circ, combina formació a l’EPAC (Xile) i al Centre Rogelio Rivel (Barcelona), especialitzant-se en Corda Llisa i Straps. Ha treballat en producció teatral, circ social, animació i ha publicat l’article La sort d’arriscar (2022). Actualment desenvolupa projectes de work in progress de pallasso-drama i peces participatives.

Ratpenat… On ha anat? és una investigació escènica centrada en els ratpenats de Barcelona, tres espècies dels quals estan en perill. El projecte explora la sensibilitat d’aquests animals, desmunta mites i convida a reflexionar sobre la convivència amb la natura urbana i la construcció d’una ciutat més empàtica i sostenible.

Aquests artistes participaran en tres laboratoris entre febrer i maig, que s’organitzen al voltant de les tres etapes clau a les quals s’enfronta l’artista durant el procés de creació d’una peça de circ: l’escriptura; l’escenificació; i la presentació del projecte. Els laboratoris estan coordinats per l’artista Anna Pasqual (PSIRC), i hi participen diversos artistes, com ara Roberto Magro, Antonia Kuzmanić, Oriol Escursell, Thomas Bodinier, Marta Torrents, entre altres.

  • Laboratori 1: LA TEORIA. L’escriptura del projecte. Del 24 al 28 de febrer de 2025 a La Central del Circ. Objectius: Definir conceptualment el projecte escènic, i formalitzar el projecte en un dossier de creació.
  • Laboratori 2: LA PRÀCTICA. Escenificació del procés creatiu. Del 22 al 25 d’abril de 2025 a La Central del Circ. Objectius: compartir el procés creatiu a través de la retroalimentació col·lectiva i aconseguir la coherència entre el dossier artístic i la posada en escena.
  • Laboratori 3: L’EXPOSICIÓ: Presentació del projecte Del 5 al 10 de maig de 2025 a La Central del Circ. Objectius: Formalitzar la presentació del projecte per a rebre retroalimentació i col·laboració i donar a conèixer als artistes emergents l’entorn de la distribució.

Els laboratoris s’emmarquen en la mesura Circuit d’Acompanyament 360º (Pla d’Impuls del Circ 2023-2026), que lidera La Central del Circ, juntament amb l’Escola Rogelio Rivel.

El Pla d’Impuls del Circ (2023-2026) és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) amb l’objectiu d’impulsar i reforçar la recerca, promoure la creació i la producció, crear circuits, reforçar la projecció i la difusió estatal i internacional, estructurar i regular la formació, donar suport als equipaments i ens específics del sector, potenciar la professionalització i l’especialització, difondre i promoure el circ a la societat i desenvolupar projectes relacionats amb la sostenibilitat i l’accessibilitat.

NEWS