L’Espai d’acompanyament de La Central del Circ vol ser un espai/lloc/temps dedicat als i les artistes perquè puguin desenvolupar-se cap al seu futur a través de diferents opcions de d’acompanyament. És fonamental tenir en compte que al centre de tota la activitat de l’Espai d’acompanyament hi és l’ARTISTA i el seu creixement personal i professional. El dispositiu tindrà en compte les vàries facetes dels i les artistes de circ: l’artista, la gestió i la persona.

L‘acompanyament personalitzat és la part de l’Espai d’acompanyament dedicada als equips artístics emergents perquè puguin desenvolupar-se artísticament i professionalment de cara a poder entrar en el món cultural. Es tracta d’un acompanyament  basat en el concepte de “caminar amb” els i les artistes cap a una meta o una sèrie de metes, basat en la confiança mútua entre acompanyant i artistes.

Els quatre conceptes en els que es basa aquest dispositiu són:

  • Escolta activa
  • Confiança mútua
  • Autonomia de l’equip artístic
  • Compromís de tots els/les agents implicats

L’objectiu principal de l’acompanyament personalitzat és fomentar l’autonomia dels components de l’equip artístic proporcionant-los eines perquè sàpiga desenvolupar-se de manera professional sabent detectar les seves necessitats i tenint les eines per trobar les solucions adequades a través de l’autogestió o amb l’ajuda d’altres professionals.

La voluntat és utilitzar la pràctica com a un element per descobrir en el present eines i coneixements que els i les artistes podran aplicar en el futur. Es tracta d’acompanyar als equips artístics a través dels seus projectes perquè puguin aprendre més enllà de la mera producció d’una peça en concret. Amb aquesta voluntat La Central del Circ vol destacar que l’acompanyament que realitzarà no serà l’acompanyament a un procés de producció d’un espectacle, sinó al creixement personal i professional de l’equip artístic a través de la seva creació.

Podeu consultar l’estudi “Acompanyar artistes.Estudi per a l’oficina d’acompanyament a l’artista emergent de La Central del Circ”, elaborat per Juliette Beaume.

T’interessa estar informat/a de les novetats i propostes de l’Espai d’Acompanyament? Aquí pots inscriure’t a la base de dades específica!

‘Posar paraules al teu projecte artístic’, taller a càrrec de Roberto Magro – convocatòria oberta

El proper dijous 10 de març tindrà lloc una nova activitat oberta del nostre Espai d’Acompanyament, dirigida a artistes i creadors/res emergents o que estiguin treballant en les seves primeres creacions. Aquesta primera formació se centrarà en la traducció en paraules del projecte artístic. Ens hi aproparem en dos temps: un taller impartit per Roberto Magro al matí i una trobada amb un programador/a a la tarda:

Part I: TALLER: Conceptualitzar el projecte de creació (10-14hs)
Proposat per Roberto Magro
10h-14h

Estàs creant la teva primera o segona peça i se’t fa difícil posar la teva intenció en paraules? Aquest taller es proposa acompanyar-te en la conceptualització del teu projecte indagant en com es produeix l’anar i tornar entre la sala de creació i el paper i com es passa d’allò abstracte a allò concret. En Roberto Magro ens endinsarà en la complexitat del projecte de creació, desgranant-ne les diferents capes per a poder finalment explicar-lo per escrit i oralment.

Roberto Magro és director, dramaturg i pedàgog. Imparteix formacions arreu d’Europa i a Amèrica Llatina, dirigeix espectacles i acompanya processos de creació com a dramaturg o ull extern. Ha estat membre del jurat del projecte europeu CircusNext de 2014 a 2021 i director artístic de La Central del Circ de 2013 a 2015.

Part II: TROBADA: Explicar el projecte de creació a programadors/es
15.30h-17h

NB: la trobada de la tarda és reservada a les persones que hagin fet el taller del matí.

Un cop tinguis el teu projecte conceptualitzat, l’hauràs d’explicar a diferents persones entre les quals programadors/es d’equipaments que podrían coproducir-lo o programar-lo.
Per tant, la segona part del taller consistirà en una trobada amb un/a responsable de programació d’un equipament escènic proper a la creació de circ contemporani.
Què és el que necessita saber aquesta persona d’un espectacle que encara no existeix? En quins elements es basa per a entendre’l i poder contemplar un possible suport o una futura programació?

Per participar al taller, cal inscriure’s a través del següent formulari. Us informem que el número de places està limitat a 20 persones. Les dues parts del taller són complementàries i la inscripció implica l’assistència a totes dues activitats (matí i tarda).

Per a més informació, podeu contactar amb l’Espai d’Acompanyament a espai@lacentraldelcirc.cat o amb la Nini Gorzerino a La Central del Circ: creacio@lacentraldelcirc.cat


Activitats anteriors de l’Espai d’Acompanyament

Convocatòria per a la segona edició de l’Espai d’Acompanyament de La Central del Circ

Del 2 al 20 de novembre obrim convocatòria per formar part de l’edició 2021-2022 del dispositiu d’acompanyament personalitzat de l’Espai d’Acompanyament de La Central del Circ.

La data límit d’admissió de projectes serà 20 de novembre 2021 a les 23.59h i només s’acceptaran les candidatures que arribin a través del formulari online esmentat. A més, hi haurà una sessió informativa el dimecres 10 de novembre a les 11:00 via Zoom. Trobareu l’accés a aquesta trobada online a les mateixes bases de la convocatòria.

Podeu consultar les bases i accedir al formulari online de la convocatòria aquí.


“do it yourself” o com ser artista productora gestora distribuïdora i… feliç

El 22 d’abril de 2021 proposem aquest taller gratuït de 4 hores dinamitzat per Marine Budin i Marcela Imazio i dirigit prioritariament a artistes i creadors/res emergents o que estiguin treballant en les seves primeres creacions. Marcela Imazio i Marine Budin són les creadores de elclimamola, una oficina de producció amb seu a Barcelona que treballa des de fa 15 anys en la producció de projectes escènics i acompanyament de coreògrafs i artistes contemporanis.

En quin punt estàs del teu procés creatiu? Quins són els obstacles i les fortaleses del teu projecte artístic? On vols arribar amb aquest projecte? Des de la nostra perspectiva i experiència com a productores d’arts escèniques recordarem durant aquesta trobada els diferents paràmetres a tenir en compte per a començar a desenvolupar el teu projecte amb èxit. I amb èxit volem dir que sàpigues contextualitzar el teu treball, planificar la producció, saber buscar diners i administrar-ho i comunicar sobre les teves col·laboracions o creacions.

Tenir una visió global de tot el que implica posar en marxa un projecte artístic i manejar algunes eines necessàries et permetran elaborar estratègies a la teva mesura per a fixar objectius, prendre decisions i donar visibilitat al teu projecte.

 

Les cures al circ: com respectar-nos com a artistes i com a persones 

El 10 de desembre vam proposar la primera activitat oberta de l’Espai d’Acompanyament. Amb el títol “Les cures al circ: com respectar-nos com a artistes i com a persones”, una jornada amb diferents professionals per posar el focus en les necessitats dels i les artistes del circ més enllà de la tècnica, especialment en el context provocat per la covid19. El programa de la jornada és el següent:

10:00h – Entrada i benvinguda
10:30h – Cures i benestar emocional. Xerrada de la Núria Mateu de Fil a l’agulla sobre cures  (1 hora de ponència + 30 minuts d’intercanvi): En aquesta xerrada parlarem de què són les cures, les diferents formes d’entendre-les i les seves arrels. També abordarem quines són les eines que afavoreixen que les persones tinguem projectes professionals resilients capaços de poder entomar els canvis constants del món actual des del punt de vista de la sostenibilitat humana. Veurem què podem fer per tal de cuidar la gestió de la pressió interna i externa a la qual estem sotmeses, ja que afecta de forma molt intensa a la nostra salut emocional.
12:00h – Pausa per descansar i conèixer-se
12:30hTaller de NUS Teatre sobre que podem fer per cuidar-nos en el món de les arts escèniques (2 hores de taller): Taller de Cures en les Arts escèniques en el que de forma participativa i vivencial explorarem estratègies per cuidar-nos i autocuidar-nos en la nostra tasca professional , tenint en compte les particularitats del nostre sector, les relacions de poder existents en els grups, i els nostres imaginaris i expectatives. Per aconseguir-ho, la mirada Feminista ens aportarà una visió estructural de les desigualtats en termes de cures, i ens ajudarà a tenir en compte la complexitat de les variables entrecreuades. La mirada del Treball de Processos, ens permetrà apropar-nos al saber del grup i de les persones participants. I finalment, el Teatre Social i les Metodologies Vivencials seran les eines que ens ajudin a posar en pràctica el canvi que volem.
14:30h – Clausura

 


Convocatòria per a la prova pilot 

El 7 d’octubre de 2020 La Central del Circ va obrir convocatòria per a artistes i companyies emergents per a la prova pilot del dispositiu d’acompanyament personalitzat per a artistes i companyies emergents de circ contemporani a Catalunya.

Aquesta convoctòria va tancar el 22 d’octubre 2020 a les 23.59h. Podeu consultar les bases de la convocatòria aquí.

Les artistes seleccionades en aquesta convocatòria per a la prova pilot van ser:

  • Gaia Panero
  • Cèlia Marcé Oller
  • Victoria Sickness