L’Espai d’Acompanyament de La Central del Circ vol ser un espai/lloc/temps dedicats als i les artistes perquè puguin desenvolupar-se cap al seu futur a través de diferents opcions d’acompanyament. És fonamental tenir en compte que al centre de l’activitat de l’Espai d’acompanyament hi és l’ARTISTA i el seu creixement personal i professional. El dispositiu té en compte les diverses facetes de les i dels artistes de circ: l’artista, el/la gestor/a i la persona. 

L’acompanyament personalitzat és la part de l’Espai d’acompanyament dedicada als equips artístics emergents perquè puguin desenvolupar-se artísticament i professionalment de cara a poder entrar en el món cultural. Es tracta d’un acompanyament basat en el concepte de “caminar amb” els i les artistes cap a una meta o una sèrie de metes, basat en la confiança mútua entre acompanyant i artistes.

Els quatre conceptes en els quals es basa aquest dispositiu són:

   • Escolta activa
   • Confiança mútua
   • Autonomia de l’equip artístic
   • Compromís de tots els agents implicats

L’objectiu principal de l’acompanyament personalitzat és fomentar l’autonomia dels components de l’equip artístic proporcionant-los eines perquè sàpiga desenvolupar-se de manera professional sabent detectar les seves necessitats i tenint les eines per trobar les soluciones adequades a través de l’autogestió o amb l’ajuda d’altres professionals.

La voluntat és utilitzar la pràctica com un element per descobrir en el present eines i coneixements que els i les artistes podran aplicar en el futur. Es tracta d’acompanyar als equips artístics a través dels seus projectes perquè puguin aprendre més enllà de la producció d’una peça en concret. Amb aquesta voluntat La Central del Circ vol destacar que l’acompanyament que realitzarà no serà l’acompanyament a un procés de producció d’un espectacle, sinó al creixement personal i professional de l’equip artístic a través de la seva creació.

Podeu consultar l’estudi  “Acompanyar artistes. Estudi per a l’oficina d’acompanyament a l’artista emergent de La Central del Circ”, elaborat per Juliette Beaume.

T’interessa estar informat/da de les novetats i propostes de l’Espai d’Acompanyament?   Aquí pots inscriure’t a la base de dades específica!

L’Espai d’acompanyament rep el suport de:

………………………………………………………………………………………………..

Programa de formacions Espai d’acompanyament 2022-23

 

Aquest any 2023, us proposem un extens programa d’activitat obertes dirigides a artistes i creadors/res emergents o que estiguin treballant en les seves primeres creacions

En relació al contingut, tractarem des de temàtiques molt pràctiques (catxet, recursos, dossier) fins a qüestions de fons relacionades amb l’àmbit artístic (escriptura, recerca, creació) i qüestions que travessen tota la societat i, per tant, també el circ (ecologia, feminisme i diversitat). 

Pel que fa al format, alternarem entre tres trobades obertes d’un dia i sis taules de diàleg i d’intercanvi d’un parell d’hores. I, finalment, dedicarem quatre dies a la pràctica artística compartida, en format de laboratori artístic. 

3 trobades obertes, uns mòduls de formació d’un dia adreçats a qualsevol artista emergent de circ contemporani en els que saborda un tema o concepte des de diferents punts de vista:

 • 2 de març: “Com és el paisatge circense a Catalunya?” amb Daphné Malherbe, l’APCC i representants d’espais i festivals de circ (Ateneu Popular 9 Barris, Konvent Cirk, Fira Tàrrega, Trapezi, l’Estruch i Roca Umbert).
 • 30 de maig: “Com planifico el meu projecte?” (ponents per confirmar)
 • Principis d’octubre (data i ponents per confirmar): “Com escric una peça de circ?

20 places a cada trobada oberta

6 taules de diàleg i intercanvi, dinamitzades per un/a professional del sector, durant les quals estareu convidades a compartir els vostres coneixements i dubtes:

 • 1 de febrer (12h-14h): “Fer altres tipus de números: Posar-li xifres a l’espectacle (catxet i facturació)”. Amb Toni Gutiérrez (La Fem Fatal).
 • 22 de febrer (12h-14h): “Eines i dispositius per a la cerca de suport a la creació: dossier, convocatòries, xarxes…” Amb Alina Ventura i Oriol Escursell.
 • 29 de març (12h-14h): “Sólo solos? i la creació en col·lectiu?”, amb Sílvia Capell i Roi Borrellas
 • 20 d’abril (15h30-17h30): “Mirada externa, direcció i posada en escena? Què hi ha darerre d’aquests termes?”, amb la dinamització de Johnny Torres
 • 17 de maig (12h-14h): “Ecologia, feminisme, diversitat i circ” , amb Nini Gorzerino i Elena Zanzu
 • 11 d’octubre (12h-14h): “Ser portor/a… d’un projecte”  (dinamització per confirmar)

12 places a cada taula

1 laboratori artístic de quatre dies per compartir coneixement: Eines per a la recerca”, que es complementarà amb una conversa sobre Impulsos per a la creació. El laboratori estarà guiat per Anna Pascual. 

 • 3-6 d’abril 2022 (artista-guia pendent de confirmar)

 


[TANCADA] Convocatòria per la selecció de dos artistes o companyies emergents per la 2a edició de l’Espai d’Acompanyament

Després d’una edició pilot el 2020 i d’una primera edició el 2021, emprenem aquesta tardor una segona edició de l’Espai d’Acompanyament per a artistes emergents, la qual constarà de tres dispositius: l’acompanyament personalitzat, les trobades obertes de formació i les taules de diàleg i intercanvi.

En aquest marc, obrim una convocatòria per seleccionar els/les artistes beneficiàries de l’acompanyament personalitzat, del qual l’objectiu principal és fomentar l’autonomia, proporcionant eines pel desenvolupament professional, aprenent a detectar les pròpies necessitats i tenint a mà solucions a través de l’autogestió i/o de l’ajuda d’altres professionals.

Aquesta convocatòria s’ha tancat el 20 de novembre de 2022. Podeu consultar les bases aquí.

Les artistes seleccionades en aquesta convocatòria són:

Lorena Madurga
Marc Bosch


[TANCADA]Convocatòria per la segona edició de l’Espai d’Acompanyament – persona referent d’acompanyament

Després d’una edició pilot el 2020 i d’una primera edició al 2021, emprenem aquesta tardor una segona edició de l’Espai d’Acompanyament, la qual constarà de tres dispositius: l’acompanyament personalitzat, les trobades obertes de formació i les taules de diàleg i intercanvi.

En aquest marc, obrim una convocatòria per seleccionar una persona referent d’acompanyament, que durà a terme els tres dispositius, des de desembre 2022 fins a l’octubre 2023, sota la supervisió de l’equip de La Central del Circ.

Aquesta convocatòria s’ha tancat el 6de novembre de 2022. Podeu consultar les bases aquí.

La persona seleccionada per fer l’acompanyament ha estat:

Juliette Beaume – acompanyament de gestió
Per l’acompanyament artístic, cada artista podrà escollir la persona que vol que l’acompanyi

…………………………………………………………………………………………………

Actividades anteriores del Espacio de Acompañamiento

‘Cuidar la comunicación y cuidarse’, formación a cargo de Mila Rodríguez y Anna Pascual

El próximo 28 de septiembre tendrá lugar una nueva actividad abierta del Espai d’Acompanyament, dirigida a artistas y creadores/as emergentes o que estén trabajando en sus primeras creaciones.

Después de una primera sesión en marzo en la cual nos centramos en cómo poner palabras al proyecto artístico, con esta segunda formación del Espai d’Acompanyament de La Central del Circ proponemos poner la atención en dos direcciones complementarias: cuidar de lo que mostramos hacia fuera (la comunicación) y cuidarnos a nosotros mismas para poder hacer frente a las transformaciones y a lo inesperado (el cuerpo).

Para más información sobre la actividad podéis consultar el siguiente documento.

Para participar en el taller, es necesario inscribirse a través del siguiente formulario – el nº de plazas está limitado a 20 personas! Ambas partes son complementarias y la inscripción implica la asistencia a ambas actividades (mañana y tarde).

Para más información, puedes contactar con el Espai d’Acompanyament espai@lacentraldelcirc.cat o con Nini Gorzerino en La Central del Circ: creacio@lacentraldelcirc.cat .


 

‘Poner palabras a tu proyecto artístico’, taller a cargo de Roberto Magro

El próximo jueves 10 de marzo tendrá lugar una nueva actividad abierta de nuestro Espacio de Acompañamiento,  dirigida a artistas y creadores/as emergentes o que estén trabajando en sus primeras creaciones. Esta primera formación se centrará en la traducción en palabras del proyecto artístico. La formación tendrá dos partes: un taller impartido por Roberto Magro por la mañana, y un encuentro con un/a programador/a por la tarde.

Para participar es necesario inscribirse a través del siguiente formulario. Os informamos que el numero de plazas es limitado a 20 personas. Las dos partes del taller son complementarias y la inscripción implica la asistencia a las dos actividades (mañana y tarde). 

Para más información, podéis contactar con el Espacio de Acompañamiento:  espai@lacentraldelcirc.cat; o con Nini Gorzerino: creacio@lacentraldelcirc.cat


Convocatoria para la primera edición del Espacio de Acompañamiento de La Central del Circ

Del 2 al 20 de noviembre  de 2021 abrimos convocatoria para formar parte de la edición 2021-2022 del dispositivo de acompañamiento personalizado del Espacio de Acompañamiento de La Central del Circ.

Esta convocatoria cerró el 20 de noviembre de 2021 a las 23.59h. Podéis consultar las bases de la convocatoria aquí.

Las artistas seleccionadas en esta convocatoria para la primera edición fueron:

Oriol Borràs
Mar Olivé
Maria Palma


“do it yourself” o cómo ser artista productora gestora distribuidora y… feliz

El 22 d’abril de 2021 proponemos este taller gratuito de 4 horas dinamizado por Marine Budin y Marcela Imazio y dirigido prioritariamente a artistas y creadores/as emergentes o que estén trabajando en sus primeras creaciones. Marcela Imazio y Marine Budin son las creadoras de Elclimamola, una oficina de producción con sede en Barcelona que trabaja desde hace 15 años en la producción de proyectos escénicos y acompañamiento de coreógrafos y artistas contemporáneos.

¿En qué punto estás de tu proceso creativo? ¿Cuáles son los obstáculos y las fortalezas de tu proyecto artístico? ¿Adónde quieres llegar con este proyecto? Desde nuestra perspectiva y experiencia de productoras de artes escénicas recordaremos durante este encuentro los diferentes parámetros a tener en cuenta para empezar a desarrollar tu proyecto con éxito. Y con éxito queremos decir que sepas contextualizar tu trabajo, planificar la producción, saber buscar dinero y administrarlo y comunicar sobre tus colaboraciones o creaciones.

Tener una visión global de todo lo implica poner en marcha un proyecto artístico y manejar algunas herramientas necesarias te permitirán elaborar estrategias a tu medida para fijar objetivos, tomar decisiones y dar visibilidad a tu proyecto.

 

Los cuidados en el circo: cómo respetarnos como artistas y como personas

El 10 de diciembre proponemos la primera actividad abierta del Espacio de Acompañamiento. Con el título “Los cuidados en el circo: cómo respetarnos como artistas y como personas”, acogeremos una jornada con diferentes profesionales para poner el foco en las necesidades de los y las artistas del circo más allá de la técnica, especialmente en el contexto provocado por el covid19. El programa de la jornada es el siguiente:

10:00h – Entrada y bienvenida
10:30h – Charla de Núria Mateu de Fil a l’agulla sobre cures  (1 hora de ponencia + 30 minutos de intercanvio): En esta charla hablaremos de qué son los cuidados, las diferentes formas de entenderlas y sus raíces. También abordaremos cuáles son las herramientas que favorecen que las personas tengamos proyectos profesionales resilientes capaces de poder asimilar los cambios constantes del mundo actual desde el punto de vista de la sostenibilidad humana. Veremos qué podemos hacer para cuidar la gestión de la presión interna y externa a la cual estamos sometidas, puesto que afecta de forma muy intensa a nuestra salud emocional.
12:00h – Pausa para descansar y conocerse
12:30h – Taller de NUS Teatre sobre qué podemos hacer para cuidarnos en el mundo de las artes escénicas (2 horas de taller): Taller de Cuidados en las Artes escénicas en el que de forma participativa y vivencial exploraremos estrategias para cuidarnos y autocuidarnos en nuestra tarea profesional, teniendo en cuenta las particularidades de nuestro sector, las relaciones de poder existentes en los grupos, y nuestros imaginarios y expectativas. Para conseguirlo, la mirada Feminista nos aportará una visión estructural de las desigualdades en términos de cuidados, y nos ayudará a tener en cuenta la complejidad de las variables entrecruzadas. La mirada del Trabajo de Procesos, nos permitirá acercarnos al saber del grupo y de las personas participantes. Y finalmente, el Teatro Social y las Metodologías Vivenciales serán las herramientas que nos ayuden a poner en práctica el cambio que volamos.
14:30h – Clausura

 


Convocatoria para la prueba piloto

El 7 de octubre de 2020 La Central del Circ abrió convocatoria para artistas y compañías emergentes para la prueba piloto del dispositivo de acompañamiento personalizado para artistas y compañías emergentes de circo contemporáneo en Cataluña.

Esta convocatoria cerró el 22 de octubre 2020 a las 23.59h. Podéis consultar las bases de la convocatoria aquí.

Las artistas seleccionadas en esta convocatoria para la prueba piloto fueron:

 • Gaia Panero
 • Cèlia Marcé Oller
 • Victoria Sickness