NOTÍCIES

Han començat els LabdeLabs en el marc del projecte Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques

Creació comunitaria
2023

Aquesta primavera i estiu s’estan duent a terme una sèrie de laboratoris sota el nom de LabdeLabs, que donen continuïtat al treball del grup motor del projecte col·lectiu Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques, un programa de recerca al voltant de la creació artística comunitària en el qual participen quatre Fàbriques de Creació de Barcelona (Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ, Graner, centre de creació de dansa i arts vives i Fabra i Coats: fàbrica de creació, que s’hi va incorporar a partir del 2022).

El projecte es va iniciar en el marc de la Biennal del Pensament 2020 i en el seu cicle 20-22 ha activat laboratoris de creació protagonitzats pel veïnat dels seus territoris immediats i artistes professionals vinculats als equipaments. Paral·lelament als laboratoris, el projecte s’ha nodrit de diferents jornades de treball i reflexió col·lectiva, arribant a tancar aquest primer cicle en el marc de la Biennal del Pensament 2022.

En la seva edició 2023, el programa combina els laboratoris que cada fàbrica proposa a les seves comunitats més properes amb els Labdelabs, on el mateix grup impulsor del projecte es posa en pràctica, amb la mediació de Caro Novella, per aprofundir en qüestions que travessen el projecte i els equipaments pel que fa al seu treball comunitari. Els Labdelabs són nòmades i cadascuna de les fàbriques els acollirà en algun moment de l’any, propiciant el trànsit entre els diferents espais i la coneixença més profunda de la realitat de cadascuna de les fàbriques per part dels equips de les altres.

El primer Labdelabs, sota el títol de La perifèria, va realitzar-se al Graner el 14 d’abril. Va ser la primera proposta de la nova mediadora del projecte: Caro Novella, avesada a la recerca en el camp de la improvisació, les arts vives, la salut i el transfeminisme.

Caro Novella s’ha incorporat enguany al projecte, atenent el seu perfil i llarg recorregut en l’activació i l’acompanyament de processos de creació artística, en l’escriptura i en la docència en l’àmbit universitari i museístic. Així mateix, és creadora dels projectes de performance com ara oncogrrrls i cosense- ecologies queer i col·labora amb el col·lectiu Sweet Labour Art Collective (Canadà) en el projecte “la improvisació com una pràctica de cura”. És Doctora en Estudis Performatius amb l’especialitat de Pràctica com a Recerca i ciència feminista (per la Universitat de Califòrnia).

A través d’una activació sensorial des de la memòria d’un territori particular es va explorar la pregunta: com entenem i com ens afecta la construcció de la perifèria a la pràctica dels laboratoris? La pauta que es va seguir a la pràctica, proposada per Caro (inspirada en Marble Jumbo Radio) proposa un dispositiu que inclou una exploració somàtica de l’espai i en moviment, el traçat d’un mapa de l’experiència sobre el paper, una reinterpretació en moviment i finalment l’articulació de l’experiència guiada per tres preguntes: què ha fet la pràctica? Quines estratègies hem seguit per mantenir-nos a la perifèria? Què t’ha sorprès?

Així, el laboratori La perifèria va obrir dubtes i resistències, al mateix temps que va compartir realitats i voluntats d’aprofundir en la idea de centre, descentralització, relacions de poder, transmissió de sabers… i altres qüestions que travessen el projecte Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques artístiques.

El segon Labdelabs va tenir lloc a la Central del Circ el 12 de maig sota el títol Rastres corporals i memòria. Amb aquest títol tan suggerent, Caro va dissenyar una pràctica que partia del joc de paraules anglès “bod(il)y traces”, on el rastre corporal es torna verb. A partir d’objectes es va crear un primer moment de compartir i d’escolta per avançar cap a un segon moment, proper a l’etnografia sensible, proposant un exercici somàtic d’una pràctica pròpia de la recerca en el camp de l’antropologia. Finalment, es va dur a terme una improvisació amb els objectes vinculats a la memòria.

A partir d’aquestes preguntes es va obrir la conversa: com vetllem per les persones que els activen i quins són els desitjos i curiositats que els mantenen vius? Com s’estenen i canvien més enllà dels personalismes? Com podem tenir cura d’un gra de sorra?

Per tancar la sessió, les preguntes van portar a una reflexió conjunta sobre la cura en els processos d’art comunitari i de les persones que els activen i sostenen. També va aflorar l’emoció de construir plegades, de l’esforç de sostenir i de la importància de deixar espai per a noves curiositats o de la idea de deixar anar.

Territoris(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques és un projecte col·laboratiu del qual formen part l’Ateneu Popular 9 barris, La Central del Circ, el Graner i Fabra i Coats: Fàbrica de creació i que compta amb el suport del Programa Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona i Pla de Barris.

 

NOTÍCIES