NOTÍCIES

L’equip de l’Arxiu Viu de Circ durà a terme tres trobades participatives amb diverses generacions d’artistes de circ

Reflexió
2024

Des del passat mes de juny l’equip de l’Arxiu Viu de Circ ha estat treballant per identificar les necessitats del col·lectiu circense català, fins ara orfe de memòria, amb l’objectiu de començar a crear un espai de documentació i així preservar el seu valor artístic.

Una de les propostes que ha sorgit i que es duran a terme durant aquest tercer trimestre de 2024 és un seguit de trobades participatives amb tres generacions d’artistes de circ, amb la finalitat d’implicar el sector del circ en l’elaboració d’un relat col·lectiu de la seva trajectòria i història. Amb les trobades es vol articular un relat que mostri l’experiència en primera persona dels seus protagonistes, fet indispensable per entendre aquest procés col·lectiu. La idea és donar contingut i mostrar la diversitat del patrimoni circense català des de finals del segle XX fins a l’actualitat.

“Volem crear un espai dinàmic de reflexió, on artistes, creadors, investigadors, entitats i altres professionals del sector, institucions educatives i el públic en general puguin connectar, col·laborar i contribuir a la memòria viva del circ català”, comenten des de l’equip, i expliquen que l’arxiu vol ser un referent internacional en la conservació i promoció del circ, situant la història i el present del circ català en el centre del panorama cultural global. “Desitgem que el nostre arxiu esdevingui un punt de trobada vibrant i inclusiu, que inspiri noves generacions d’artistes i investigadors, i que faci accessible a qualsevol persona el llegat del nostre circ”.

Durant les pròximes setmanes s’informarà del detall de les trobades i es farà extensiva la convocatòria per a qui vulgui participar-hi.

L’Arxiu Viu de Circ, una de les 15 mesures del Pla d’Impuls del Circ (2023-2026)

L’Arxiu Viu de Circ és una de les 15 mesures que conformen el Pla d’Impuls del Circ (2023-2026), i està liderada per La Central del Circ. L’equip està format per dos experts en el sector del circ català, Joan Ramon Graell i Ramon Bech; un professional de l’arxivística, Manu Valentín, dos experts en software i plataformes col·laboratives, Marc Aguilar i Víctor Jiménez de l’Associació Bit Lab Cultural; i dues persones de l’equip gestor de La Central del Circ, Víctor Bobadilla (coordinador artístic) i Esther Blázquez (cap de projectes de mediació).

La mesura Arxiu Viu de Circ, té l’objectiu d’enfortir la recerca en circ a través de la creació d’un arxiu digital i la generació d’espais de reflexió sobre circ. Aquest projecte busca recopilar i organitzar el patrimoni circense de Catalunya per preservar el seu valor artístic, facilitar un espai de documentació que permeti un accés més ampli als materials existents, i promoure un lloc de trobada i col·laboració entre artistes, creadors/es i investigadors/es.

El Pla d’Impuls del Circ (2023-2026) és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC); un impuls al sector del circ a través de 15 mesures per reforçar la recerca, promoure la creació i la producció, crear circuits, reforçar la projecció i la difusió estatal i internacional, estructurar i regular la formació, donar suport als equipaments específics del sector, potenciar la professionalització i l’especialització, difondre i promoure el circ a la societat i desenvolupar projectes relacionats amb la sostenibilitat i l’accessibilitat.

 

 

 

NOTÍCIES