La programació de circ, una utopia?

La setmana del 25 al 29 de març ens centrem a abordar la programació de circ tot connectant amb Pobles de Circ, una de les mesures del Pla d’Impuls del Circ, i el festival Cantilafont d’arts vives al Lluçanès. 

Les companyes de l’APCC expliquen la mesura destinada a programar circ en municipis de menys de 10.000 habitants en què hi hagi alguna associació o entitat vinculada al circ. En aquest primer cicle s’han seleccionat Bellver de Cerdanya, Sort, Ulldemolins i Prats del Lluçanès. També relaten com ha estat el procés per triar les companyies que participaran del programa, i que, després d’una convocatòria pública amb una selecció per part d’una comissió artística seguint criteris com varietat d’estils, equitat de gènere, diversitat de públics… s’han escollit 10 de diferents formats i 6 en reserva.

Posteriorment la Maria Faura explica com d’una iniciativa particular va sorgir el festival Cantilafont i com al llarg de les edicions ha anat constituint un lloc de trobada de les arts en viu i un emblema de territori alhora que una forma de construir comunitat tenint molt en compte la sostenibilitat del projecte i la possibilitat d’accés de tothom, perquè la seva manera d’entendre el Cantilafont és que ha de ser fet a mida, amb calma, cuidat fins a l’últim detall, on tots i totes hi tenen cabuda.

El dijous ens trobem amb les artistes, qui havien convidat les participants a imaginar una programació utòpica de circ. El Ricard i la Laura imaginen què podria passar si el Circ tingués la mateixa visibilitat social que el futbol, la Marta imagina com el circ podria generar vincles, idees i resignificar els espais naturals i industrials de St. Pere de Riudebitlles, l’Anna de Mataró ens narra un conte, una conversa entre germanes en què ambdues pensen i repensen el circ en una ciutat on l’esperit crític ajuda a sentir-se més lliures, l’Oriol improvisa una iniciativa que es digui Circ tot l’Any en què tot municipi tingui dotació econòmica per programar circ, i el Cesc de El Prat recorda que el circ té unes implicacions socials i comunitàries que cal posar en valor.