ACTIVITAT 4# Festivals Internacionals: Theatre Op de Markt.

La darrera acció del cicle 2020/2021 d’Esfera Circ ens va dur fins a Bèlgica, amb una visita ràpida a Brussel·les i tres dies de festival a Neerpelt. Una acció que ens va fer conèixer l’estat del circ contemporani a Flandes i a compartir reflexions amb la mesura d’internacionalització del PIC, A Catalan Journey.

Dates: 29 a 31 d’octubre de 2021.

Lloc: Bèlgica.

Les activitats internacionals en grup sempre son un repte però una gran oportunitat per conèixer altres realitats i cohesionar el grup.

Vam sortir ben d’hora en avió a Brussel·les per aprofitar la jornada. En arribar vam anar directament a dinar i, durant els cafès, vam mantenir una conversa informal amb l’artista català afincat a Brussel·les, Jordi L. Vidal qui ens va acompanyar a l’espai UP- Circus & Performing Arts . Alla vam compartir impressions sobre l’estat del circ català amb l’artista Sergi Parés i després vam fer la visita a l’espai amb Catherine Magis, impulsora de l’antic Espace Catastrophe i directora de l’UP. Amb ella vam poder saber les diferències i dificultats en què es troba el circ a la part francòfona de Bèlgica front l’impuls que s’hi dóna a Flandes.

En acabar la visita, vam anar a Neerpelt, on vam fer un primer contacte amb el Theatre Op de Markt i vam poder gaudir de l’espectacle poc convencional Applause de Circo Ronaldo.

El dia següent pel matí vam fer dinàmiques internes per entendre “com mirem” a partir de l’espectacle Applaus i vam compartir amb el Johnny la seva experiència com a membre de Circo Ronaldo. Després de dinar vam veure l’espectacle L’âne et la carotte de Galapiat Cirque i, posteriorment, vam mantenir una conversa amb el seu creador, Lucho Smit, qui va expressar la seva mirada sobre la història del circ contemporani i els seus desafiaments com a creador.  Després de passar per la instal·lació Niets de  die.f i de sopar, vam assistir a la proposta abstracta i estètica  CM_30 de Kolja Huneck. Al dia següent, Johnny Torres, membre del jurat de Circus Next, va contextualitzar l’obra d’aquest autor jove que ha format part de la plataforma pel seu interès en l’abstracció.

El matí del diumenge va estar dedicat en gran part a conèixer la experiència del circ a Flandes. Pel matí vam assistir a la xerrada The Circus Dialogues amb Armando Rabanera Muro & Fabrizio Giannini de Circo EIA que presentaven la seva obra, NUYE al festival. Durant la xerrada van parlar tant del procés de creació com de l’acollida al circ català a Flandes. Per aprofundir sobre el sistema cultural i el recolzament polític que es dóna a aquest art, vam fer una trobada amb representants dels diferents espais de creació del territori. Martine Linaer, programadora, va explicar l’impuls que rep el circ per part del govern flamenc amb un decret que aporta 6.000.000€ l’any  i va presentar el projecte Dommelhof / Theater op de Markt. Noemi De Clerq (directora) i Jan Peyls (suport al sector) de Circuscentrum van contextualitzar la mesura i la distribució de recursos en un estat del tamany de Catalunya però amb la meitat d’artistes de circ comptabilitzats. L’existència de Circuscentrum i 4 espais més de creació, fa que la redistribució de recursos es faci de forma pròxima i personal i amb un fort acompanyament en el procés d’accés als ajuts. Finalment Steve De Jonge de Mira Miro va explicar l’especialització de cada un dels centres de creació per donar cabuda als diversos interessos dels creadores i les creadores de circ.

Després d’assistir a l’esclat d’energia de Double You de Be Flat, vam fer una trobada amb el grup de A Catalan Journey, amb qui havíem coincidit en les diverses activitats del dia però sense temps per compartir experiències. Va ser una trobada i intercanvi d’impressions del grup d’Esfera amb la comitiva de l’altra mesura i en què es va aprofitar per fer xarxa amb Albert López (Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà), Mireia Llunell (l’Estruch – Ajuntament de Sabadell), Erik Varea (Circ Picat); Anna Giribet (Fira Tàrrega), Marc Olivé (Mercat de les Flors), Gebra Serra (Trapezi), conèixer a Núria Bulta i Esther Campabadal (Catalan Arts!) i Teresa Carranza (IRL), presentar-nos amb Júlia Campistany i compartir amb les companyes de l’APCC Amèlia Bautista (comunicació) i Juliette Beaume (coordinació mesura). De la interacció va sorgir el desig de seguir-nos trobant i, per què no, fer-ho durant el Cicle Circ d’Ara Mateix del Mercat de les Flors.

Amb aquesta proposta ens vam acomiadar de Bèlgica i vam tornar cap a Barcelona.