ACTIVITAT 2# Fires estratègiques: Trapezi de Reus.

La segona acció del cicle 2020/2021 d’Esfera Circ es va dur a terme segons les previsions, a la Fira Trapezi de Reus. L’assistència a activitats professionals i espectacles es va veure condicionada per les limitacions d’aforament, pero es van aprofitar els buits de programació per fer activitats pròpies en un espai cedit per l’organització.

Dates: 13 i 14 de maig de 2021.

Lloc: Reus.

En aquesta segona acció d’Esfera Circ ens vam desplaçar a la Fira Trapezi a Reus, que aquest 2021 celebrava el 25è aniversari, una edició que apostava per la presencialitat malgrat les dificultats del moment.

La programació d’enguany, va estar conformada per companyies i artistes catalans i de l’estat espanyol per recolzar el sector més proper, presentant espectacles i propostes artístiques de gran qualitat i que mostraven el panorama del circ actual a casa nostra. Degut a qüestions logístiques derivades de les mesures sanitàries, es van limitar els aforaments i es va programar per blocs horaris, cosa que va fer que no poguéssim assistir a gaires presentacions. Tanmateix, canvis de programació al darrer moment, van provocar algunes corredisses per arribar a temps als espectacles.

Malgrat no va poder ser un 25è aniversari en tota la seva plenitud, vam tenir  l’ocasió de veure espectacles i xerrar amb artistes per apropar-nos a les dramatúrgies contemporànies del circ. Vam conversar amb l’Alba Sarraute sobre la necessitat de fer un Shakespeare i com interaccionen el teatre i el circ en aquesta obra. Vam veure l’espectacle Random de Joel Martin i Pablo Molina, primers catalans guanyadors del festival europeu Circus Next el 2018-2019, i vam conversar amb Pablo Molina per entendre més en profunditat la seva proposta escènica, vam assistir al Cabaret de Circ amb la direcció i dramatúrgia de Joan Arqué, a Suspensión de Nueveuno Circo i a Homenaje de Silvia Capell.

Paral·lelament, ens vam endinsar en les particularitats de la professió i del sector a través d’activitats proposades per la Fira i dinàmiques pròpies. Ens vam preguntar com anar “Més enllà dels límits del cos”, en un intercanvi d’experiències i debat sobre el pas del temps i com aquest es reflecteix en el cos de l’artista de circ, l’eina principal de creadors/es. Ens vam  trobar amb Bet Miralta i Jordi Aspa, d’Escarlata i impulsors de les primeres edicions de Trapezi, i amb l’equip actual de la Fira per parlar de la necessitat de fires estratègique i de l’evolució del circ i dels públics. També vam conversar sobre com dissenyar i gestionar un àrea professional.

En quant a les dinàmiques proposades pels/les artistes dinamitzadores, es van treballar qüestions relacionades amb la programació i la comunicació de les noves dramatúrgies del circ des de la corporalitat, la reflexió i la pràctica.