Ruta pels espais de circ de Barcelona

Dijous 16 de gener del 2020, el grup d’Esfera Circ es troba davant de l’Espai Atlantis per iniciar la ruta per diferents espais de circ de la ciutat. La ruta en bici portarà a conèixer diferents llocs on es practica, forma i acompanya a la professionalització, espais amb un marcat caràcter independent i autogestionat, centres perifèrics on es respira circ i resiliència i on, malgrat les dificultats i la precarietat de les infraestructures, es resisteix, es comparteix i es crea circ. La ruta la guia la Vívian, qui explica que els espais són un factor molt important de la creació del circ a Barcelona i que veure’ls en viu, descobrir qui els porta, amb quina visió i amb quina organització, ajuda a conèixer les possibilitats que ofereixen i també el ventall de formes de creació.

Després de parlar amb el Cèsar i fer unes dinàmiques de cos i moviment, agafem les bicis i anem fins a Navas a conèixer Gente Colgada de la mà del Jordi. Ambdós associacions estan especialment centrades en la formació i la difusió del circ.

Per la tarda ens desplacem fins al Poblenou, on el Jorge Albuerne ens explica com La Makabra i la Nave Espacial van esdevenir espais de creació, pràctica i exhibició del circ alhora que centres d’activisme social i com els plans urbanístics del 22@ van malmetre el teixit comunitari i veïnal. L’últim bastió és la Bolivanow, un edifici okupat autogestionat pel que hi circulen les companyies de circ i que té com a principal funció l’exhibició i difusió d’aquest art. També passem per l’antic Otto, un altre espai perdut i que, segons la Marta, ha deixat un gran buit a la comunitat del circ.

També al Poblenou ens trobem amb la Manuela, sòcia de la cooperativa d’artistes La Bonita. Aquesta cooperativa està centrada en l’acompanyament a la professionalització, ja que ajuden a la contractació i producció d’espectacles de circ i a la formació especialitzada.

Acabem la ruta pels espais a Ciutat Vella, on visitem Rai. Un espai vinculat al circ, especialment a la formació i exhibició, que també forma part de l’organització del festival EnCIRCant el barri al Forat de la Vergonya.