Jornades d’Intercanvi de Dramatúrgia i Escriptura Escènica

Els i les artistes es troben de forma repetida i tanmateix espontània fent judicis estètics, en espais sovint privats, en l’interior d’un col·lectiu o en soledat, escrivint des del circ allò que senten, sigui lleig, sublim o bell, un fenomen anomenat dramatúrgia de circ contemporani. Aquest exercici preciós d’intersubjectivitat, de la plasmació de nosaltres mateixes com una figura en circ i en sentiment troba el seu espai per a ser compartit en les Jornades d’Intercanvi de Dramatúrgia i Escriptura Escènica.

Un espai on compartir, entre persones d’àmbits artístics i de gestió diversos, el desafiament a les lleis físiques, socials, polítiques, estètiques i també de posada en qüestió de les nostres capacitats, de les percepcions d’allò que ens envolta i de la seva posterior traducció.

Si pels/les artistes de circ contemporani sovint és molt fàcil avaluar el risc quan prenen una trajectòria en vol, llençar un objecte o mirar l’abisme, l’experiència diu que prendre una mica de risc artístic pot ser molt complicat o bé tot el contrari, un risc artístic suïcida pot suposar un compromís total i artísticament ens pot donar la vida eterna.

Aquesta incertesa que acompanya el risc crea una situació propícia i d’acotament o esborrament dels marges per a la creativitat.

Justament per aquest motiu van néixer el 2017 les Jornades d’Intercanvi de Dramatúrgia i Escriptura Escènica. Aquestes Jornades permeten compartir i provar la col·locació d’una tècnica o una altra, la traducció d’un concepte o un altre, o de com amb un material extret de laboratori o treballat en estudi podem evocar noves percepcions que ens facin arribar a unes primeres o noves dramatúrgies.

En aquestes Jornades es treballa amb diferents tècniques de debat i comunicació per a enriquir-nos de diferents opinions sobre la dramatúrgia i la direcció en les arts escèniques. Es tracta d’un temps de reflexió i de trobada per a crear connexions entre els diferents àmbits.


Les 5es Jornades d’Intercanvi de Dramatúrgia i escriptura escènica tindran lloc del 9 a l’11 de desembre de 2021 a La Central del Circ, comissionades i coordinades per Vivian Friedrich i Elena Zanzu, artistes residents de La Central del Circ. Aquestes jornades conviden a conèixer i compartir diferents mirades dramatúrgiques en el circ. Dramatúrgia com a camp de recerca i com a espai d’anàlisi i qüestionament, com a vertigen, improvisació, reprogramació, joc, energia, escriptura, teoria, pràctica, imaginari, estudi, cos.

Dues ponents – des de França i Suècia – i cinc dinamitzadors locals, conformen un programa eclèctic, que ens permetrà endinsar-nos en diàlegs sobre la dramatúrgia circense i l’escriptura escènica. . Així, les jornades comptaran amb la presència de Marion Guyez, Marie-Andrée Robitaille, Alice Rende, Marta Gorch, Origen i Alba Sarraute.

Programa complet i inscripcions en aquesta secció de la web!