TRÀNSITS DE LA CREACIÓ – PROGRAMA DE SUPORT A LA RECERCA I LA CREACIÓ 

[Tancada] CONVOCATÒRIA 2023 – Pròxima convocatòria: novembre 2023

(Data límit d’admissió de projectes: 27 de novembre 2022, 23:59)

Aquesta convocatòria anual divideix les estades i residències que ofereix La Central en diferents modalitats o trànsits creatius entorn de dos eixos principals:

 • RECERCA: enfocats a la recerca i/o l’experimentació (Estada de Recerca essencial i Residències de Contaminació -ex-Dinàmiques-, en el marc d’aquesta convocatòria, però també Residències Incubadores i Laboratoris d’Experimentació Col·lectiva);
 • CREACIÓ: destinats a companyies o col·lectius que es troben a l‘inici, al mig o al final d’un procés de creació (Residències d’Acompanyament Dramatúrgic -ex-Estructural- , En Estudi / En Fabricació i T.E.S.T.!).

Cada modalitat està concebuda com un trànsit, una etapa en la qual es troba el projecte, i busca respondre a les necessitats específiques d’aquest moment.

Els projectes seleccionats podran realitzar la seva estada o residència entre febrer i desembre 2023. Les dates es definiran amb les companyies segons la disponibilitat dels espais.

ATENCIÓ! La Central del Circ no disposa d’allotjament per les companyies en residència.

[Sessió informativa: Divendres 11 de novembre a les 10h, via Zoom. Trobareu l’enllaç a les bases completes]

Obrim les següents convocatòries:

TRÀNSITS DE RECERCA

 • RECERCA ESSENCIAL: Un format d’estada destinat a artistes de circ professionals individuals que desitgen comprometre’s amb un procés de recerca, o mentre presenten espectacles ja existents, aturar-se i agafar oxigen per investigar.
 • RESIDÈNCIA DE CONTAMINACIÓ (abans anomenada “Dinàmica”): La residència de contaminació és un espai per experimentar i nodrir una recerca. Requereix la presència d’una persona externa al procés de recerca o creació en curs, que vindrà a posar en tensió. Aquesta persona ha de ser especialista en una disciplina no circense, i la seva intervenció es considera temporal en el procés. Ve a confrontar, sacsejar, nodrir, posar en risc i/o qüestionar la cerca.

TRÀNSITS DE CREACIÓ

 • RESIDÈNCIES EN ESTUDI I EN FABRICACIÓ: Les residències En Estudi / En Fabricació estan pensades per a artistes, col·lectius i companyies de circ, que inicien o ja estan treballant en una nova creació de mig o llarg format (més de 20 min.) Ambdues residències estan enfocades, preferentment, a companyies catalanes i de l’estat espanyol, tot i que s’hi poden presentar companyies d’arreu d’Europa.
 • RESIDÈNCIA D’ACOMPANYAMENT DRAMATÚRGIC (abans anomenada “Estructural”): Aquesta modalitat pretén respondre a una necessitat, la de definir un univers artístic o un enfocament dramatúrgic a peces en creació. Es caracteritza per la presència durant la residència d’un acompanyament dramatúrgic que intervé per afinar una autoria pròpia, definir una escriptura escènica i/o lliurar un color artístic a la creació.
 • RESIDÈNCIA T.E.S.T.! (Trànsit Escènic de Sensació Tècnica): Aquesta modalitat proposa posar a disposició de l’equip artístic seleccionat els recursos disponibles a la sala de Posada en Escena, amb l’objectiu de donar a la peça una primera oportunitat d’escenificació.

Trobareu les bases completes i el formulari d’inscripció aquí.


Convocatòries anteriors

TRÀNSITS 2022

Aquesta convocatòria anual divideix les estades i residències que ofereix La Central en diferents modalitats o trànsits creatius entorn a dos eixos principals:

   • TRÀNSITS DE RECERCA enfocats a la recerca i/o l’experimentació (Estada de Recerca essencial i Residències Dinàmiques en el marc d’aquesta convocatòria, però també Residències Incubadores i Laboratoris d’Experimentació Col·lectiva);
   • TRÀNSITS DE CREACIÓ destinats a companyies o col·lectius que es troben a l‘inici, al mig o al final d’un procés de creació (Residències Estructural, En Estudi, En Fabricació i T.E.S.T.!).

Cada modalitat està concebuda com un trànsit, una etapa en la qual es troba el projecte, i busca respondre a les necessitats específiques d’aquest moment.

Els projectes seleccionats podran realitzar la seva estada o residència entre febrer i desembre 2023. Les dates es definiran amb les companyies segons la disponibilitat dels espais.

Així, la convocatòria està orientada per als següents trànsits:

TRÀNSITS DE RECERCA

    • EN ORIGEN: RECERCA ESSENCIAL: Un format d’estada destinat a artistes de circ professionals individuals que desitgen comprometre’s amb un procés de recerca, o mentre presenten espectacles ja existents, aturar-se i prendre oxigen per investigar.
    • EN ORIGEN: RESIDÈNCIA DINÀMICA: Com a part del trànsit de recerca “En Origen”, la residència dinàmica és un espai per experimentar i nodrir una recerca. Aquesta modalitat preveu una trobada i/o diàleg amb una persona externa, especialitzada en una disciplina no circense, per tal de confrontar i/o sacsejar, una recerca o un treball en curs.

 

TRÀNSITS DE CREACIÓ

    • RESIDÈNCIES EN ESTUDI & EN FABRICACIÓ: Les residències En Estudi estan pensades per a artistes, col·lectius o companyies de circ, que tot just es comprometen i inicien la creació d’un nou projecte. La idea és arribar a una forma o maqueta de 20 minuts. Les residències En Fabricació estan pensades per a companyies que ja tenen un projecte definit i estan acabant la creació d’una peça superior a 20 minuts.
    • RESIDÈNCIA ESTRUCTURAL: La finalitat d’aquesta residència es permetre canalitzar en termes de dramatúrgia a projectes que estan en una fase inicial, tot i que també pot convidar processos avançats a confrontar o afermar-se amb una mirada diferent.
    • RESIDÈNCIA T.E.S.T.! (Trànsit Escènic de Sensació Tècnica): Aquesta modalitat proposa posar a disposició de l’equip artístic seleccionat els recursos disponibles a la sala de Posada en Escena, amb l’objectiu de donar a la peça una primera oportunitat d’escenificació.

Consulta aquí les bases completes i accedeix al formulari d’inscripció

Si vols fer-ho prèviament, aquí pots consultar les preguntes incloses en el formulari: TRÀNSITS DE RECERCA / TRÀNSITS DE CREACIÓ. AVÍS IMPORTANT: Aquest document només és vàlid per a ús com a esborrany per preparar la vostra candidatura. En cap cas s’acceptaran candidatures a través d’aquest document, només seran vàlides les enviades a través del formulari online.

A més, hi haurà una sessió informativa: dimarts 9 de novembre a les 10:30h via Zoom. Podeu sol·licitar el link d’accés a comunicacio@lacentraldelcirc.cat


CONVOCATÒRIA DE RESIDÈNCIES 2021

El dia 14 de desembre el Consell Artístic de La Central del circ va seleccionar les propostes que formen part del programa Trànsits de la Creació per aquest 2021.  Aquest any es van presentar 166 projectes, gairebé un 50% més dels que es varen presentar l’any 2020 dels quals se n’han seleccionat 16.  Les propostes seleccionades van ser les següents:

RECERCA 2021

Essencial:  Alice Rende / Iaia Romanini (4 setmanes) / Toni Gutiérrez (4 setmanes)

Dinàmica: troposfera.xyz

CREACIÓ 2021

Estructural: Juan Fresina Scotto – 2do Movimiento / Clara Cortés i Moritz Grenz – HEDONIA

En Estudi / En Fabricació: Pilolet  – Proxima Centauri / Colectiva Fin d’Race – Niebieski / Random – Entrevista con la Máquina del Tiempo / Companyia Kevlar – ELLES / Cia Doisacordes – Cá Entre Nós / Laskaskas – Let it happen / Brunette Bros – Mama Calypso / Stoptoy o Los Putos Maquinas – Petróleo

T.E.S.T.! : Lucha Emilia Compagnie Grand Vacarme – Proyecto PAPY  / Cia DébilEmmental – Ternura y Chocolate 

Aquesta selecció es va dur a terme el Consell Artístic, acompanyats/des per la direcció artística aleshores de La Central, Helena i Antxon Ordóñez Bergareche. El Consell Artístic va incorporar noves persones, proposades pel mateix consell, en funció de diferents perfils i trajectòries (emergents, llarga trajectòria, coneixement del sector a escala internacional, arrelament amb el territori, vinculació amb altres sectors de les arts, etc.) Les membres del consell són doncs les següents: Sílvia Capell, Sergio González, Bet Garell i Marcel Escolano, Lorena Madurga, Semolina Tomic, Bastian Von Marttens, Gregorio Torchia, Clara Prieto, Fabrizzio Gianinni i Armando Rabaneda, Giulia Poltonieri i Elena Zanzu.

Aquí podeu consultar les bases completes de la convocatòria 2021, amb tota la informació sobre els diferents trànsits i les característiques de cada beca.


CONVOCATÒRIA RESIDÈNCIES 2020 – Primer i segon semestre 

Aquesta convocatòria va tancar el 24 de novembre de 2019. 

Les propostes seleccionades van ser les següents:

RECERCA 2021

Essncial:  Veronica Capozzoli / Andrea Sperotto

CREACIÓ 2021

En Estudi: Cèlia Marcé Oller – Nus / Cia. Alta Gama – Mentir lo mínimo / Duo Laos – Oveja negra 

En Fabricació: LuchaEmilia – Grand Vacarme – Proyecto PAPY / Madame Gaüc – Fil / Michele & Francisca – Signos / Non Sin Tri – Mer de plastic

T.E.S.T.! :  En Diciembre – Homenaje / Ino Kollektivo (Cie L) – INO

Micro-residències :  James D. Randy – Quieneres/B-Side / Cia Little Mary – Humaniquin / Sweet Chili Company – Futuro Pasado / Andreu Casadellà i Hodei Arrastoa – Furtiva 

/// CONSULTA AQUÍ LA CONVOCATÒRIA COMPLETA DE 2020 /// 


RESOLUCIONS ANTERIORS

 

Segon semestre 2019

>>Check all details of the open call here PDF<<

Segon semestre semester 2018 

–> Bases de la convocatòria aquí

DYNAMIC
PROPOSTES REBUDES: 10
COMPANYIES SELECCIONADES: MIKSI

“EN ESTUDI”
PROPOSTES REBUDES: 35
COMPANYIES SELECCIONADES: Silvia Capell – En Diciembre, Olga – Cirque Analogique, Débile Emmental 

“EN FABRICACIÓ”
PROPOSTES REBUDES: 18
COMPANYIES SELECCIONADES: Iknoto, Nom provisional 

MICRO-RESIDENCIES
COMPANYIES SELECCIONADES: Elena Zanzu, Dulce Duca

PREVIEW
PROPOSTES REBUDES: 4
COMPANYIES SELECCIONADES: This category has been declared unfilled. The resources reserved for this category will be used to organise a raise found’s night for Nilak’s project on the 5th October 2018. 


First semester 2018

DYNAMIC
PROPOSTES REBUDES: 16
COMPANYIES SELECCIONADES: Sebastiam Belmar, Despatí

“EN ESTUDI”
PROPOSTES REBUDES:  31
COMPANYIES SELECCIONADES: Cia Madame Gaüc, Terzo Livello 

“EN FABRICACIÓ”
PROPOSTES REBUDES: 23
COMPANYIES SELECCIONADES: Un loup pour l’homme, Viso & Rachel, Cia Voël

PREVIEW
RECEIVED PROPOSALS: 8
COMPANYIES SELECCIONADES: Unfilled


Second semester 2017

DYNAMIC
PROPOSTES REBUDES: 19
COMPANYIES SELECCIONADES: Hendrik Van Maele, Maria Cavagnero

“INCUBADORA”
PROPOSTES REBUDES: 36
COMPANYIES SELECCIONADES: Chiara Marchese, Elena Zanzu

“EN FABRICACIÓ”
PROPOSTES REBUDES: 21
COMPANYIES SELECCIONADES: Naqba, Zirkus MorsaFirst semester 2017

DYNAMIC
PROPOSTES REBUDES: 12
COMPANYIES SELECCIONADES: Dani Ginebroza i ES (Emiliano S. Alessi – Mau Pradas – Feliciano G. Zecchin)

“EN ESTUDI”
PROPOSTES REBUDES: 48
COMPANYIES SELECCIONADES: Amir and Hemda, Joel Martí i Pablo Molina, Jose & Dani

“EN FABRICACIÓ”
PROPOSTES REBUDES: 29
COMPANYIES SELECCIONADES: Compañía de circo “eia” i Companyia Zero

PREVIEW
PROPOSTES REBUDES: 9
COMPANYIES SELECCIONADES: Proyecto Precipicio 


Second semester 2016

From 2016, La Central del Circ only calls twice a year for new projects: January and June.

DYNAMIC

PROPOSTES REBUDES: 19
COMPANYIES SELECCIONADES: Aurora Caja & Giulia Lupelli and Terzo Livello

“EN FABRICACIÓ”

PROPOSTES REBUDES: 31
COMPANYIES SELECCIONADES: Cia. SOON, Psirc, Col·lectiu de mans a mans

PREVIEW

PROPOSTES REBUDES: 0
COMPANYIES SELECCIONADES: 0


First semester 2016

DYNAMIC

PROPOSTES REBUDES: 12
COMPANYIES SELECCIONADES: Mira Ravald and Luis Sartori do Vale; Col·lectiu de trapezi

“EN FABRICACIÓ”

PROPOSTES REBUDES: 35
COMPANYIES SELECCIONADES: Cuncurulla, Solano Barbal and Sugar 

PREVIEW

PROPOSTES REBUDES: 1
COMPANYIES SELECCIONADES: Compañía de Circo “eia” (presents inTarsi on Friday 4th of March of 2016)